Morning After Methoden

Morning after methoden kunnen gebruikt worden om de kans op zwangerschap te verkleinen, bijvoorbeeld na vergeten anticonceptiepillen, na het scheuren van een condoom of wanneer onbeschermd gemeenschap heeft plaatsgevonden. De morning after pil is minder betrouwbaar dan goed gebruikte hormoonhoudende anticonceptiemiddelen of koperspiraaltjes. Morning after methoden beschermen natuurlijk ook niet tegen een eventueel opgelopen SOA. De morning after pil is, vanaf half januari 2005, zonder recept te koop bij de drogist en de apotheek en zal ongeveer 12 euro gaan kosten. Voor jongeren tot 21 jaar is het mogelijk de morning after pil, mits op recept, door hun verzekering vergoed te krijgen

Soorten morning after methoden

Er zijn in Nederland momenteel 2 gangbare morning after methoden:

  1. De morning after pil: Norlevo. Eigenlijk is het niet één pil maar zijn het twee tabletten met elk 750 microgram Levonorgestrel. In onderstaande tekst wordt steeds van pil gesproken, terwijl het dus om twee tabletten gaat die je allebei, tegelijkertijd, moet innemen.
  2. Het morning after spiraaltje: alle koperhoudende spiralen kunnen als morning after methode gebruikt worden. Voorheen waren er nog andere morning after pillen verkrijgbaar. Deze pillen gaven echter veel meer kans op misselijkheid omdat ze het hormoon Oestrogeen bevatten.

Werking morning after methoden

  1. De morning after pil werken het beste wanneer je de twee pillen zo snel mogelijk inneemt. Door het slikken van deze tabletten verandert het hormoonevenwicht in je lichaam, waardoor een bevruchting of een innesteling in de meeste gevallen wordt voorkomen. Honderd procent garantie op voorkóming van zwangerschap geeft de morning after pil niet!
  2. Het morning after spiraaltje. Het spiraaltje voorkomt de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder. Soms lukt het niet om een spiraal te plaatsen, het is daarom verstandig om vast de morning after pil te hebben gebruikt. Het spiraaltje kan tot 5 dagen na de gemeenschap geplaatst worden. Het morning after spiraaltje is de betrouwbaarste morning after methode en mag daarna als anticonceptiemiddel blijven zitten.

Inname van de morning after pil

  • Neem de morning after pillen liever niet op een lege maag.
  • Neem de twee tabletten zo snel mogelijk na het risico in.
  • Wanneer de twee morning after pillen later dan drie dagen na het risico worden ingenomen werken ze nauwelijks meer.

Bijwerkingen
Het is mogelijk dat je van de morning after pil misselijk wordt. Bij de drogist en apotheek zijn, zonder recept, zetpillen en pillen tegen misselijkheid te koop ( bijvoorbeeld domperidon- motilium). Wanneer je overgeeft binnen 3 uur nadat je de morning after pil hebt ingenomen dan heb je de twee pillen waarschijnlijk weer uitgebraakt. Laat je maag mbv een antimisselijkheidstabletje of zetpil tot rust komen en haal nieuwe morning after pillen.

Door de morning after pil kan je eigen menstruatie een paar dagen eerder of later komen. Wanneer de bloeding veel eerder komt of wanneer de bloeding veel lichter is dan normaal dan is het verstandig om 3 weken na het risico een zwangerschap met behulp van een zwangerschapstest uit te sluiten.

Andere geneesmiddelen en de morning after pil
Sommige medicijnen verminderen de werking van de morning after pil, zodat je een hogere dosis van de morning after pil nodig hebt. Sommige medicijnen worden ook beïnvloed door de morning after pil. Vermeld de dokter of de apotheker dus altijd welke medicijnen je gebruikt.

Waar haal je de morning after pil?
De morning after pil is, vanaf half januari 2005, zonder recept te koop bij de drogist en de apotheek en zal ongeveer 12 euro gaan kosten. Jongeren tot 21 jaar kunnen de morning after pil door hun verzekering vergoed krijgen. Hiervoor moeten ze dan wel eerst een recept bij de huisarts halen en daarmee naar hun eigen apotheek gaan. Zowel de huisarts als de apotheekmedewerker heeft een beroepsgeheim en mag dus niets doorgeven aan je ouders.

Wat als je toch zwanger wordt ondanks de morning after pil?
Als je de zwangerschap wilt laten bestaan, kan dat zonder meer. Wanneer je de zwangerschap niet wilt laten voortbestaan, kun je een afspraak maken voor een abortus. De behandeling is kosteloos voor vrouwen met een Nederlands paspoort of die in Nederland woonachtig zijn.

De morning after pil en de gewone pil
Als je de anticonceptiepil bent vergeten kun je in je bijsluiter lezen wat je moet doen. Na de morning after pil kun je gewoon verder gaan met je pilstrip. Je pil is pas weer veilig als je gedurende een week iedere dag je anticonceptiepil hebt geslikt (sla een eventuele stopweek dus over). 3 weken na je vergeten pil kun je voor de zekerheid een zwangerschapstest doen.

De morning after pil en het condoom
Wanneer je de morning after pil nodig hebt omdat het condoom is gescheurd, ga dan na of je iets fout deed met het condoom, zodat je een tweede keer scheuren kunt voorkomen.

Meermalig seksueel contact
De morning after pil biedt alleen bescherming tegen zwangerschap bij dit gelopen risico.

Betrouwbare anticonceptie
Op onze website kun je via onze links alles lezen over de verschillende anticonceptiemiddelen. Op het spreekuur geven we je graag meer informatie.

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen
Wanneer er sperma in de vagina is gekomen is er ook een risico op een SOA. De meeste SOA’s geven geen klachten. Alleen door laboratoriumtesten kun je zien of je een SOA hebt opgelopen. Wanneer je klachten hebt is het verstandig om je huisarts, de GG(G)D of een arts van ons centrum te bezoeken. Wanneer je geen klachten hebt kun je je één week na de gemeenschap laten testen op chlamydia en gonorroe. Vóór die tijd is de uitslag nog onbetrouwbaar. Andere geslachtsziekten kunnen pas na 3-6 maanden getest worden.

Meer informatie?
Bij de receptie zijn brochures te koop met informatie over de verschillende soorten anticonceptie, over pijn bij het vrijen, het orgasme, erectieproblemen e.d. Natuurlijk kun je ook een afspraak maken met een van onze verpleegkundigen, artsen of seksuologen.

Top