Nieuws

Stotteren leidt tot problemen

vrijdag, 27-2-2015  

Mensen die last hebben van stotteren, hebben in veel gevallen moeite met het voeren van gesprekken. Zij vinden het vervelend voor hun gesprekspartners dat zij steeds moeten wachten tot zij eindelijk uit hun woorden zij gekomen en daardoor hebben ze al snel de neiging om zich maar zo veel mogelijk stil te houden. Dit is natuurlijk erg vervelend, communicatie is immers erg belangrijk en je komt er ook gewoon niet onderuit om je verbaal te uiten. Als dit altijd moeite kost, dan heeft dit uiteraard veel effect op iemands leven. Niet alleen zorgt stotteren er voor dat zij minder snel in gesprek gaan met anderen, wat natuurlijk al een enorm effect heeft op hun sociale leven, het zorgt er ook voor dat ze het niet prettig vinden om presentaties of lezingen te geven. in sommige beroepen is dit echter erg belangrijk. Natuurlijk kan het bijna altijd wel overgelaten worden aan een collega, maar het beperkt u natuurlijk wel enorm. De kans is ook groot dat de collega’s die wel de presentaties doen eerder een promotie krijgen, het wordt immers al snel gedacht dat degene die het idee gebracht heeft, ook degene is die het idee als eerste kreeg. Zo kan het stotteren ook uw werkzame leven zeer beïnvloeden. Bovendien komen daar vaak nog problemen met een verminderd zelfvertrouwen overheen. Veel kinderen die stotteren worden uitgelachen door klasgenootjes en dit zal zeer zeker effect hebben op hun psychische gesteldheid. Er zullen maar weinigen zijn die dit moeiteloos van zich af kunnen schudden en er lak aan kunnen hebben dat zij uitgelachen worden. Bij de meesten zal het toch tot effect hebben dat hun zelfvertrouwen lager is. Dit betekent dat stotteren niet alleen een fysiek probleem oplevert, namelijk moeite met praten, maar dat het ook op het sociale, professionele en psychische vlak veel invloed heeft.

Stotteren verhelpen

Het is dan ook zeker aan te raden om te proberen het stotteren op te lossen. Hiervoor worden verschillende trainingen aangeboden en het is gebleken dat de Del Ferro methode het meest efficiënt is. Hoe komt dit nu? Daarvoor moeten we in de eerste plaats kijken naar waarom mensen stotteren, hoe ontstaat dit, waarom hebben zij daar last van en anderen niet? Len Del Ferro kwam in de jaren zeventig met het idee dat het probleem bij de middenrifspier lag. Wetenschappers zijn met deze hypothese aan de slag gegaan en hebben door middel van röntgenfoto’s ontdekt dat dit inderdaad het geval was. Wat bleek nu het probleem te zijn, bij stotteraars maakt de middenrifspier ongecontroleerde samentrekkingen op het moment dat er gesproken wordt. Dit betekent dat de lucht die nodig is voor het praten in horten en stoten omhoog komt, waardoor het praten ook met horten en stoten gebeurt. Bij mensen die niet stotterden, maakte de middenrifspier deze samentrekkingen niet. Om het stotteren op te lossen, is het daarom zaak om ervoor te zorgen dat de middenrifspier niet langer deze ongecontroleerde samentrekkingen maakt tijdens het praten, waardoor de lucht vloeiend naar buiten kan komen. Hierdoor komen ook de woorden vloeiend naar buiten. Dit klinkt heel eenvoudig, maar dit veranderen is natuurlijk niet zo gemakkelijk. Len Del Ferro heeft een speciale methode ontwikkeld om dit probleem op te lossen en het is uit onderzoek gebleken dat deze zeer succesvol is. Iedereen die met motivatie deze training volgt, kan van het stotteren afkomen. Door de zeer positieve resultaten die met deze trainingen behaald worden, hebben zorgverzekeraars al snel besloten om deze cursussen te vergoeden. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om ze te volgen en om van het stotteren af te komen.

Verschillende trainingen

Bij Del Ferro bieden ze verschillende trainingen voor mensen die last hebben van stotteren. In de eerste plaats is er een speciale kindercursus. Het trainen van kinderen vereist natuurlijk een heel andere aanpak dan het trainen van volwassenen en daarom is het belangrijk om hun een cursus op hun eigen niveau aan te bieden. Het is echt van belang dat zij zo snel mogelijk van het stotteren afraken, niet alleen vanwege hun taalontwikkeling, maar ook vanwege de hiervoor genoemde sociale en psychische problemen die zij hiervan kunnen ondervinden. Volwassen stotteraars hebben deze problemen vaak al en daarom wordt bij hen in de cursus niet alleen maar in gegaan op het verhelpen van het stotteren, maar ook op het opnieuw opbouwen van het zelfvertrouwen. Voor hen zijn er verschillende trainingen beschikbaar, zowel vijfdaagse cursussen als tiendaagse en ook wordt er een tweedaagse verdiepingscursus aangeboden. In de volwassen cursus wordt niet alleen maar aandacht besteed aan gewoon beter leren praten, maar ook aan het omgaan met bepaalde situaties waarin stotteren vaak een enorme rol speelt. Voor veel stotteraars is het bijvoorbeeld heel vervelend om telefoongesprekken te voeren en het is dan ook zeker de moeite waar om hier in de cursus speciale aandacht aan te besteden. Zo zijn er natuurlijk nog meer vervelende situaties voor stotteraars, zoals het geven van presentaties. Het is goed om daar speciaal aandacht aan te besteden. U kiest dus voor Del Ferro omdat:

  • zij uitstekende resultaten weten te behalen met hun methode
  • zij al meer dan dertig jaar ervaring hebben met deze problematiek
  • alles door de zorgverzekering vergoed wordt
  • omdat zij voor specifieke groepen specifieke trainingsonderdelen hebben

Wilt u ook graag snel en effectief van het stotteren af? Dan is het dus absoluut aan te raden om bij Del Ferro een van de trainingen te volgen.


Comments are closed.

Top